Sunday, May 6, 2007

In ograda vecinului... de Uniune

Vorbeam despre gandirea profound dihotomica… acum imi dau seama de unde vine – vine de la cei 50 de ani de Comunism. De la jumatatea de secol in care romanii n-au cunoscut decat partea paroxistica a politicii, dincolo de comunism nimic, totul inainte de. Pai de unde sa aiba romanii nuante atunci ? Si de ce ne miram ca alegatorul de rand voteaza dupa cum ii dicteaza INIMA si nu ratiunea. Leader-ii carismatici vor avea mereu un public garantat in Romania. Si spun « carismatic » in sensul rau, evident, pentru ca iti trebuie ceva mai mult decat carisma ca sa conduci o tara. Nu e un atac la adresa lui Basescu. Toti au fost carismatici in felul lor si pentru publicul lor (care s-a intamplat sa fie si cel mai numeros) – Iliescu, Constantinescu etc.

Francezii in schimb nu. De 200 de ani o tot intorc cand pe fata cand pe dos, mai calca in strachini dar macar au invatat cu ce se mananca viata politica. Uita-te la Sarkozy si zi-mi ce vezi. E carismatic ? Nu. E hidos, nu stie sa zambeasca, face eforturi vizibile ca sa para simpatic dar majoritatea grimaselor pe care le face cand se exprima il tradeaza. Si totusi… Programul lui e coerent, « inradacinat » economic. Francezii percep campania electorala de la televizor cu ochii inchisi cu « doua boxe si volumul dat la maxim » ?

Ai putea avea impresia ca romanii percep campaniile electorale cu televizorul pe « mute ». Si mai ales trebuie sa fie ori alba ori neagra. Nu exista calede mijloc. Pai nu… N-a existat cale de mijloc timp de 50 de ani. Sub comunism orice era mai bun decat comunismul. De unde sa invete poporul sa judece cu finete ?... Ma urmariti ? E vorba de niste deprinderi culturale la care noi avem carente.

Francezii sint pasionati de politica. Toti. Si daca vreo unul spune ca nu-i place politica, tot stie sa-ti spuna de ce voteaza ce voteaza. E vorba de responsabilitate. Ei asta fac de ceva vreme incoace – politica. In contextul asta de efervescenta civica am trait discursul lui Basescu in Spania ca pe un shoc. Soc fata de campania electorala pe care o « patesc » de ceva vreme incoace aici. Cu imaginile proaspete din ambele parti comparatia se impune si e evidenta. Iti trebuie finete ca sa votezi Sarkozy cand esti platit la SMIC (salar minim pe economie); ca sa treci dincolo de aparente si sa judeci validitatea programelor propuse.

No comments: