Thursday, May 17, 2007

Ultima zi de campanie

DA! Bogdan Teodorescu a vorbit despre carisma in campania lui Basescu! Cam in al 12-lea ceas, dar tot se pune. Si Cristoiu a vorbit despre importanta prezentei la vot, la care capitol eu pariasem exact acum o luna pe 70%. Ok, nu vorbeam de referendum ci de anticipate. Miza e aceeasi: politizarea electoratului in situatie de criza. Faptul ca cetatenilor incepe sa le pese cand galagia din politica deja ii deranjeaza la ureche si a incetat sa fie zgomotul ala de fond pe care nimeni nu-l baga in seama. Asteptam rezultatele de simbata seara. Toate astea la Sinteza Zilei, pe Antena3, in seara asta.

Saptamana asta m-am uitat la televizor.. mmm, la calculator.. euh, la Antena3 pe internet, live. E cam singura televiziune romaneasca cu un broadcast online acceptabil.

Despre sondaj

Da, ala de nu se stie daca e 77% sau 55%. Tehnic vorbind, cand e vorba de sondaje, manipularea se poate face nu din condei ci din insasi conduita anchetei. Exista o serie de parametri care nu pot fi neutralizati in totalitate. Parametrii astia sint factor de eroare, oricat de "cantitativa" ar fi ancheta. Problema se pune in felul urmator: ori neutralizam cat de mult putem, ori tragem parametrii astia pe turta noastra si ne folosim de ei in asa fel incat rezultatul sa oscileze in directia dorita.
Caricaturizat, iata un exemplu:

Va plac mai mult piticii sau palmierii?
a) imi plac piticii foarte mult
b) nu imi plac palmierii
c) imi plac palmierii

Va dati seama ce rezultate ies, nu? Cand ai 66% din variantele de raspuns favorabile unui raspuns, in loc de 50%. Asta este un exemplu, o exagerare. Parametri ca astia sint cu sutele si sint cosmarul studentului la sociologie, pentru ca trebuie sa tii cont de toti. De exemplu: tonul vocii, indicatiile pe care le dai pentru raspunderea la chestionar, ordinea intrebarilor (exista asa-numitul "efect-halou" in care opinia la o intrebare "iradiaza" raspunsul la intrebarea urmatoare) etc.
Aa, si va asigur ca la sondajul asta nu a fost o singura intrebare, aia de la referendum. Oamenii anchetati au trebuit sa raspunda la o sumedenie de intrebari despre statutul lor (gen varsta, ocupatie, profesia parintilor, nivelul de studii etc) dar si despre atitudinea civica: daca s-au prezentat la vot la alegerile anterioare, daca sint la curent cu dezbaterile politice si inca multe altele.

Unde vreau sa ajung? Sondajul poate fi manipulat inca dinainte de aflarea rezultatului. Iar asta e foarte greu de dovedit. Cristoiu zice ca o istitutie publica de sondaj nu-si permite sa modifice cifrele livrate public. Nu! Dar isi permite sa le "confectioneze", dupa toate regulile artei, dupa chipul si asemanarea sa.


Si nu, tot nu m-am hotarat ce votez.

No comments: