Monday, May 7, 2007

CPE reloaded

O zi intreaga de emotii, zi istorica, momentul adevarului - 20h00. Sarkozy presedinte.
Si dupa adevar potopul. Potopul de lacrimi in tabara adversa. In centrul Lyonului - place Bellecour - intrarile blocate de dube si camioane cu sirene, mascati cu pusti si masti; oamenii fug. Ma redirectioneaza, n-am voie sa intru cu masina in centru. Miros intepator, inchid geamul si recircul aerul. Gaze lacrimogene. Ma invart de vreo 2 ori in jurul centrului, pana la urma gasesc o straduta pe unde se poate intra. In piata multime de oameni, striga din cand in cand sincronizat... fum pe alocuri, bubuituri... nu stiu daca focuri de avertizare sau grenade sau gaze lacrimogene. Imi fac o cruce mare in forul interior si parchez masina. De la distanta, oameni fug din cand in cand intr-o anumita directie, ca niste curenti intr-o masa mare de oameni. Privesc si nu inteleg exact ce se intampla. E fascinant oricum. Vag sentiment de panica, singura intre oameni furiosi. Un drogat imi cere un foc - imi pare rau, n-am. Oamenii striga si fug in continuare din cand in cand, ii vad de departe... seamana exact cu o turma, fara nici o nota peiorativa.
Pana ma trezesc ca vine turma alerganda exact spre mine. Nu! Nu! Ati gresit directia! Ooook... calm. Ba nu! O sa ma calce in picioare! Ok, fug si eu ca sa nu fac nota discordanta, n-am chef sa ma ia cineva la bani marunti. Valul trece de mine si, si.... Nu! Se indreapta exact spre masina! Fuck... Ok, nu s-a urcat nimeni pe ea. Dar s-au oprit exact langa. Si eu care credeam ca sint destul de departe de miezul evenimentului. Studiez 2 secunde situatia, imi iau inima'n dinti si ma indrept cu incredere spre masina. Cheie si-am taiat-o! Pana nu-si dau astia seama ca n-am numar de Franta, si mai ales ca nu fac parte din categoria saracilor si oropsitilor (masina avand).

Mi-a luat ceva timp sa diger asta. Pe langa panica, adrenalina si tot tacamul, sentimentul de fond era de fapt frustrare ca nu sint in tara mea, ca nu ma pot integra in evenimentul ala (adica sint "hors sujet").

Varianta oficiala:




Jumat
ate de ora dupa anuntarea rezultatelor oficiale, 50 de oameni si protesteaza contra Sarko. Grupul se mareste, 1000 de tineri socialisti. Scandeaza impotriva "fascistilor", skinheads. La vaporul-restaurant inchiriat de partizanii Sarko pentru petrecere, unul dintre ei e batut si aruncat. In apa. In Rhone. Pubele arzande, sticle sparte, scaune care zboara. Vin jandarmii si disperseaza multimea: lagrimogene. "Franta nu mai exista", "Strada conduce", "Politie peste tot, justitie nicaieri". Scaunele de la Mac-Do gasesc intrebuintari diverse. Sit-in in fata politistilor.

No comments: