Saturday, March 24, 2007

Statistici prietenoase


In mod obisnuit, statisticile incruciseaza doua variabile odata. Cu putia atentie distributiva si imaginatie se pot combina un pic mai multe. Dar ce te faci cand vrei sa ai o viziune statistica de ansamblu a intregii lumi pamantesti?
Iata cum se pot combina tari, populatii, nivel economic, speranta de viata, evolutie in timp in numai 2D si le mai si compari pe toate "din ochi". Hans Rosling (gapminder.org) a fost numai cu un pas inaintea profei mele de demografie si, incercand sa explice studentilor statistici mondiale, a creat programelul asta. E... wow!!! Nu-mi puteam lua ochii de la el, asa as fi vrut sa compar tarile alea una cate una.
Partea buna e ca Google a cumparat Trendalyser de la gapminder.org si il face accesibil publicului larg. Il puteti incerca aici. Focus pe Romania, Luxemburg, tarile din Africa, dinamica sperantei de viata in Rwanda si mai vedeti voi. Have fun playing with the world! (mwahahaha)

Dedic acest post TD-urilor de Demografie, trecute si viitoare (au mai ramas 4 si un examen). La Lyon inca se mai liniaza manual diagrame Lexis pe care sa reprezinti savant trei variabile. Nici alea clare.

No comments: