Monday, April 23, 2007

Alegeri

Ieri a fost primul tur de alegeri pentru conducerea Republicii. Foarte mare procent de prezentare la vot! Se vede treaba ca s-au cam speriat de 2002. Asta confirma impresiile mele: francezii sint foarte politizati: mai toata lumea e in stare sa produca un discurs coerent despre preferitnele sale, cu argumente inchegate.
Au trecut in turul doi Nicolas Sarkozy (da, are singe de ungur), aka Sarko, si Segolene Royal. Unul de dreapta, cealalta de stanga. In 2002, knd au trecut in turul doi unul de dreapta si unul si mai de dreapta, l-au votat masiv pe ala de dreapta de frica celui si mai de dreapta, si atunci primul si-a cam facut de cap.
Anyway, cel mai probabil toata dreapta va vota pentru cel de dreapta, toata stanga va vota pentru cea de stanga. Indecisii: centrul, care a iesit pe locul 3, si un partid care a avut 1,2% (impresionant!!!): CPNT - vanatoare, pescuit, natura si traditii; partidul ruralitatii. Extrema stanga reprezentata de numeroase formatiuni, vreo 4 am numarat eu, a facut un scor destul de mic per total (thank god!), totusi semnificativ, tinand cont ca la mine in tara nu stiu sa existe vreo extrema stanga in parlament. Liga Comunista Revolutionara a avut vreo 4%!!! Astia sint tinerii comunisti, aia de va povesteam eu ca bantuie pe la mine pe la facultate.

Interesante mi s-au parut discursurile candidatilor dupa inchiderea urnelor si anuntarea rezultatelor partiale, in speta cei doi mai sus amintiti. Raportul de forte fiind modificat, miza e acum reprezentata de: alegatorii abstentionisti si cei convertibili din tabara adversa. Sarko a avut cate o prajiturica pentru fiecare categorie sociala, intzesate frumos in discursul lui. A vorbit despre o Franta reunita, in stil "unde's multi, puterea creste". Sego a vorbit ultima, in termeni vagi (ceea ce i s-a reprosat pana acum) dar carismatici.
Interesante mai sint si discursurile din extrema stanga: il diablozeaza p Sarko ca pe cel mai mare dusman al Frantei. Asa k "intre doua rele, mai bine Sego".

In alta ordine de idei, Sarko a avut 31,11% inca din primul tur! E un procent foarte mare tinand cont de varietatea ofertei. Asta spune multe despre angoasa statului-providenta. Vine Sarko, foarte bine, dar je me barre, hihi, adica v-am pupat si am plecat.

2 comments:

Nancy said...

Sarko e polonez...first generation born in France...si tot el face gura mare...

Nicole said...

Euh.. Sarko e ungur: http://fr.wikipedia.org/wiki/Nicolas_Sarkozy#Origine_et_enfance
si da, tot el e cu gura mare :)