Monday, May 14, 2007

Bãse?


Din Catavencu si total de acord:


In decurs de doua saptamani am oscilat de la un DA categoric, subiectiv pentru Basescu, la un NU chibzuit si obiectiv. Si uite ca vine Referendumul; eu nu m-am hotarat inca ce votez. Iata cateva din motivele MELE pentru unul sau altul din voturile posibile:

Basescu ramane presedinte pentru ca:
  • In primul rand instabilitatea politica ma sperie; momentele de instabilitate sint intotdeauna periculoase si imprevizibile. Cursul normal al lucrurilor nu mai e valabil, valorile sint date peste cap si se ajunge la rezultate ne-gandite.
  • Mi s-ar parea corect ca presedintele sa-si poata termina mandatul in liniste, sa aiba timp si atmosfera politica necesara pentru a face ce a promis in campanie. E drept ca lucrurile n-au mers prea departe de atunci, dar e vorba de o anumita echitate.
  • Ma mai sperie si posibilitatea ca la alegeri anticipate opinia publica sa basculeze irational catre tabara diametral opusa - PSD (pentru ca, nu-i asa, romanii n-au nuante, e ori alba ori neagra).
Vreau anticipate pentru ca:
  • In primul rand am o speranta (ridicola poate), ca "din bube, mucegaiuri si noroi"-urile actuale s-ar putea ivi vreo figura politica proaspata, demna, credibila. (Deocamdata n-o vad, nici nu stiu din ce parte ar putea aparea).
  • Nu-mi place ce se intampla de cand a venit Basescu la presedentie. Lucrurile treneaza, parca ne-am impotmolit. Nu e vina lui, dar nici nu cred ca e capabil sa ne scoata din inertia asta.
  • Am senzatia ca votul asta se transforma intr-o campanie nationala de RAZBUNARE a lui Basescu. Nu ma simt deloc confortabil cu rolul asta al votului meu, ma revolta manipularea opiniei publice pe fata care se practica in perioada asta. Alegatorii ar trebui sa voteze din convingeri obiective, nu pentru carisma prezidentiala.
Am tot incercat sa raman la curent cu evenimentele politice din tara. N-am prea mult timp asa ca prefer informatiile eficiente. Foarte greu de gasit! Majoritatea articolelor din domeniu sint din categoria "circ", despre barfe si defaimari. In functie de circul asta creste sau scade rating-ul unuia sau altuia. Nu ma intereseaza.
Azi am dat peste un articol al lui Traian Ungureanu, in asentimentul caruia ma pozitionez. O sa spicuiesc putin: "Fenomenul Basescu nu e nou. El repeta un ciclu cunoscut in istoria Romaniei: personalizarea unei aspiratii cu slaba sustinere in institutii".

"In momentul in care un personaj popular apare in centrul scenei, sistemul nu mai poate face nimic. Structurile politice sint surprinse si comit automat greseli care grabesc ascensiunea noului."
Asta rezuma riscurile instabilitatii politice, conjugate cu riscurile carismei in politica. Reperele se uniformizeaza, facem tabula rasa.
Articolul e "sevã" in ansamblu, n-are rost sa privilegiez anumite consideratii in defavoarea altora. Dar tot nu ma ajuta in luarea deciziei. Dupa cum se poate observa, argumentele mele pentru un "nu Basescu" sint de ordin subiectiv, asta ar putea fi criteriul final. Si totusi... e vorba de "Ţãrişoara mea"; nu cred ca obiectivitatea pura e posibila.


Vad ca sondajul din stanga nu prea "misca" :) Cred sincer in metoda socratica - nasterea ideilor din dialog. Asa ca astept opinii. Cine, ce voteaza si de ce.

P.S. Categoria rulate se "opune" categoriei graseiate, a caror doua sinteza se gaseste la dublu.


2 comments:

Anonymous said...

De ce nu ai pus mai multe optiuni la chestionar? Mie nu-mi place base, dar nici nu vreau anticipate :D

Votez impotriva lui pentru ca nu-mi place, nu pentru ca as vrea anticipate cu orice pret sau i-as placea pe ceilalti. Ar trebui sa privesti mai larg problema :)

Nicole said...

Iti dau dreptate, cred ca se vede asta si din motivele enumerate... :)
Chestionarul e calat pe intrebarea de la referendum, ca acolo nu te mai intreaba nimeni de ce votezi ce votezi. Iar argumentele sint binevenite aici.

Nici mie nu-mi place de Basescu, dar inteleg implicatiile unui "Da" la referendum, si alea imi plac si mai putin. E destul de "larg"?

Anyway, bun venit pe prafsipulbere!

P.S. tot nu m-am hotarat inca ce votez. Iar la referendum nu pot sa spun ca votez 70% nu, dar mai votez si 30% da, pentru alte motive.